Fórum » Elméleti háttér »

Fenntartásaim vannak!

Hozzászólások száma: 50
Listázva: 21-30
Szerző Hozzászólás
nesz
2009. november 23.
11:37

#21
Szia Dollárpapa! Tökéletesen igazad van,hogy amit játszunk az szubjektív tényezökön alapszik,de ha minél több objektív tényezöt sikerül belevinni,annál közelebb vagyunk a megoldáshoz. Egy-egy hétre vonatkoztatva mondom ezt,mert az éves,vagy annál régebbi statisztikákban is sok a lehetöség arra,hogy elvigyen a zöld-erdöbe.Próbáltam már ilyesmit is.Most leírok egy gondolatot,amivel kisérleteztem.Csináltam egy alaptippet,ami 2-háromesély,8-kétesély,3-fix tippböl állt.Mindez 3-hibapontos bontásban.Azt feltételezve,hogy letudtam írni alapon a 13-ast,csak azokat az oszlopokat engedtem tovább a szürésekhez ami bizonyos feltételeknek megfelel.(Pl azon az oszlopon nem lesz csak 7-13 találat.)Mivel a totókulcsoknál megvan adva a százalékos valószínüség,lehet azt is csinálni,hogy azt engedem tovább,ami a 13-as találatot valószinüsíti,ez igen sok oszlopot kihagy a totókulcsból,mert a 13-as találet valoszínüsége (pl 1,6 %) No persze ez is szubjektív milyen kulcsot használok,mit felételezek róla.
admin
2009. november 26.
11:39

#22
dollarpapa: "Viszont, ha az alaptippem jó és a feltételeknek is megfelel a szűrés, akkor 100%, hogy hibátlan a játékom."
Ez logikus, ha nincs hibád, nincs hibád. De önmagában ettől még nem lesz 13-asod. Kivéve, ha olyan sok szűrőt alkalmazol, ami leredukálja a lehetséges változatokat mondjuk 20-100 oszlopra és mindet megjátszod. Csak ilyenkor meg majdnem 0 az esélyed arra, hogy egyik szűrőn sem akad fenn az eredménysor.

"Ezzel szemben a hibapontos kulcsok többnyire 80% körül hozzák a hibát akkor is, ha az alaptippem hibátlan."
Persze, hiszen a hibapontos kulcsban olyan szűrő van, ami úgy csökkenti az oszlopokat, hogy a hibapont(ok)kal garantálja a telit (azaz csak 10-11-12-est garantál).

Visszatérve a tiedhez: ha nem használsz sok szűrőt, akkor meg azért nem valószínű a 13-as, mert akkor már nem tudod a teljes variációt megjátszani. Azaz ilyenkor is jön hibapont.
Éppen ezért furcsálom, hogy a két módszert összehasonlítottad.

Mindenki olyan módszerre esküszik, amit megismert avagy kitalált, bízik benne és amihez meg van a megfelelő eszköze.
Minden elgondolás mögött van érték, mert bármelyik bejöhet, de hiába próbálná ki valaki, ha fizikai képtelenség papírral és ceruzával nekifogni és kikalkulálni a megjátszandó oszlopokat.

A mostani szavazás is azt mutatja, hogy a többség nem használ programot.
Én pedig azt is valószínűsítem, hogy a szoftverhasználók egy része nem is piaci terméket használ, hanem saját fejlesztésűt.
Zorro25
2009. november 26.
16:32

#23
Helló Mindenkinek!
Most akadtam rá erre a fórumra, és érdeklődéssel olvastam végig a hozzászólásaitokat. Szinte minden érintett témában ráismertem saját tapasztalataimra, gondolok itt a kollektíva vs. privát játékra valamint a számítógépes tipp-generálás és szűrés témájára. Én is játszom/játszottam a magyar totón (sőt még az osztrákon is). Nem igazán kívánok senki véleménye felett vagy mellett pálcát törni, inkább az ragadott meg, hogy dollarpapa szinte szóról szóra azt csinálja amit én is alkalmaztam a saját totó-pályafutásom során a saját fejlesztésű programjaimmal. Le is fogom tesztelni a 44. hétre megadott feltételeit. Vannak természetesen észrevételeim is amit szívesen megosztok veletek, de ezt most egy rövid bemutatkozásnak szánom. Érdemben most csak annyit kívánok hozzátenni, hogy véleményem szerint is van egy bizonyos oszlopszám, amivel már lehet mit kezdeni a magyar totón és ezt nem a hagyományos kulcsokkal kell megcélozni. Ennek természetesen ára is van, szerintem olyan 1000 és 3000 oszlop között. A baj az, hogy ilyen összeget még kollektívával sem lehet/érdemes (legalábbis az én kispolgári körömben) megjátszani. Fentiek miatt én most nem igazán játszom, inkább csak töröm a fejem, mit lehetne még tenni...
Amit a fórum eredeti témájához hozzátennék az az, hogy szerintem a nyereményfelosztás metodikája nem az igazi az SzRt-nél. Kezdjük ott, hogy az Szrt 48%-ot oszt vissza. Ez sem egy igazán korrekt szám, de amire fel szeretném hívni a figyelmet az az, hogy a nyereményalap legkisebb hányadát osztja vissza a középkategóriás (11 és 12 találat) nyereményosztályokba. Magyarul a 11-esekre a teljes nyereményalap 15%-át, és a 12-esekre szintén. Pontosan az a kategória, ahol már az embernek lehetne egy kis sikerélménye, esetleg a pénze is visszajöhetne akár egy átlagos héten. Nekem ezzel a játékkedvemet veszik el.
Az osztrák totón csak 12 meccs van, 10-től fizet. Egy oszlop: 0,6 eur. Múlt héten a 10-re (legalsó nyerőosztály) 300 eur volt a nyeremény. Igaz, hogy 3x annyiba kerül, mint a magyar, de a nyeremény a magyarhoz képest 20 x-os (csak a múlt hetet néztem, nem statisztika). Az is igaz hogy nehezebb 12-ből a 10-et eltalálni, mint 13-ból, de talán jobban megéri játszani odakinn. Na itt a jó öreg magyar probléma...
dollarpapa
2009. november 28.
08:29

#24
admin:
Úgy érzem, rengeteg energiába kerülne mindkettőnknek, hogy elnyerjük a kölcsönös szimpátiát. Pedig nem is ismerjük egymást. Vagy talán éppen ezért??
Szerintem csak szimplán másként gondolkodunk és ez nem akkora baj, hogy "élezzük" egymást emiatt. Belekötni ugyanis mindenbe bele lehet, akár az élő fába is, szól a mondás.
Azért én nem adom fel, a remény hal meg utoljára!

Mert ugyanis azon állításom, hogy: "Ha az alaptippem jó és a feltételeknek is megfelel a szűrés, akkor 100%, hogy hibátlan a játékom." Nem azonos azzal, hogy ha nincs hibám, akkor nincs hibám. Ez az állítás a következő képletnek felel meg:

jó alaptipp + megfelelő szűrési feltétel = hibátlan játék = 13 találat

De valóban, nem önmagában ettől lesz 13-asom, hanem csak akkor, ha ezt a játékot meg is játszom! Ez pedig teljesen független az alkalmazott szűrők fajtájától és számától. Annak csak az oszlopszámra van hatása. Természetesen minden egyes szűrővel "hígul" a játék, de a lényege az, hogy lehetőleg minden újabb szűrőfeltétel teljesüljön. Ez + jó alaptipp garantáltan telitalálatot hoz.
Teljesen világos, hogy 3 szűrő alkalmazása max. 3 rontás lehetőségét hordozza, /elvileg, mert még ez sem biztos!/ Pontosabban. Egyáltalán nem biztos, hogy 3 rossz szűrőfeltétel 3 találattal kevesebbet hoz, mint az alaptippem. Erre egy példa:

1. Ha azt feltételezem, hogy az alaptippem hibátlan /és bukik 1 mérkőzés/
2. Vezetésemben 6 találat lesz /és csak 5 találatom lett/
3. A héten 5-4-4 lesz az 1-X-2-esek darabszáma /és 6-4-3 lett az eredmény/
Akkor attól, hogy ez 3 tévesztés még simán lehet 12 találatom. /Bár ebben az esetben a valószínűsége kicsi, ez inkább 11 találatra jó./

A két módszer, /hibapontos, vagy alternatív (szubjektív?? nem is tudom)/ játék összehasonlítása engem mindig csak és kizárólag egy szempont miatt érdekelt és érdekel. Melyikkel lehet eredményesebben játszani.
Egyszer azt válaszoltad nekem, hogy fölösleges azon versenyezni, hogy kinek a játéka kevésbé veszteséges. Akkor nem válaszoltam, mert nem éreztem értelmét, de most reagálnom kell, mert talán érdemes. Szerintem ugyanis nem fölösleges, ha nem is versenyezni, de összemérni a gazdasági eredményt. Mert szerintem ennél pontosabb és fontosabb mérőszáma nincs az alkalmazott módszer megfelelőségére, minőségére.
Lehet valakinek ugyanis havonta 13+1 találata úgy, hogy a havi befektetésének /mert én a játék mellett pénzszemléletben is gondolkodom/ 70-80%-át, vagy még többet is elbukik. De lehet úgy is játszani, hogy egész évben nincs 13+1 találatom és mégis nyereséggel zárom az évet, vagy igen kevés mínusszal. Tehát, gazdaságilag ugyan nem, de a minél élvezetesebb játékért érdemes játszani. Ezt a fajta élvezetet pedig nekem CSAK az alternatív kulcs biztosítja! A hibapontos kulcs azoknak való, akik az egyszeri szerencsés nagy nyeremény reményében bízva játszanak. Mindenki másnak, aki élvezni is szereti a játékot, és valóban fontos az eredményesség is, az alternatív játékot ajánlom!

Igazad van ugyanakkor. Ez nem csak elhatározás kérdése, hanem bizalom, eszköz, hozzáférhetőség és kitartás kérdése is. Talán a többség azért nem használ programot, mert nem jut hozzá. Akiket én ismerek, azok is mind saját fejlesztésű szoftvert használnak. De az is lehet, nincs is rá igény olyan mértékben, hogy érdemes lenne piacra dobni. Ez újabb és újabb közvélemény kutatással derülne csak ki.
dollarpapa
2009. november 28.
21:02

#25
Szia Nesz!
A héten csak telcsiről tudtam netezni. Olvastam írásodat, de válaszra azért onnan nem vállalkoztam. Még 2 hétig úgy néz ki nem leszek hét közben.
De nem ez a lényeg. Amit írtál viszont azon igen sokat gondolkodtam. Persze gép nélkül nem tudtam az elképzeléseimnek utána járni, de egy biztos. Nekem már megérte ezt a topikot indítani, hiszen új gondolatmenettel gazdagodtam. A Te megközelítésed kicsit eltér az enyémtől.
Én alapból vállalom, hogy amennyiben az alaptippem hibátlan akkor sem szükséges, hogy 13 találatom legyen. Legyen inkább /biztosabban/ 11-12 találatom, de lényegesen tudjam csökkenteni az oszlopszámot. /Azért ha bejön, nem nagyon bánom./ Én inkább a magas idex-ű kulcsokat részesítem előnyben. Vagyis előnyt élvez 10-3-0, 9-4-0, 8-5-0 vagy 8-3-2 idex.
Én abból indulok ki, hogy nincs fix mérkőzés! Ez azért fontos nekem, mert a játékosok nagy sokasága az "országos" fixeket meg is játssza fixnek. Kevesebben vannak mindenképpen, akik egy-egy meccsre játszanak meglepetést. A több 3 esély, nekem szabadabb mozgást biztosít, hogy a meglepiket megcsípjem. Innentől kezdve a szubjektív elképzeléseim szerint csökkentgetem az oszlopszámot mindenféle szűrőfeltételekkel addig, amíg az nekem megfelel. A gyakorlat szerint és nem matematikailag igaz, hogy általában 2 hibapontosnak nevezhető kulcsot játszom egy 3 hibapontos áráért. Mivel törekszem kicsit arra, hogy a meglepiket /2-4 db-ot/ tükrözze a kulcsom, /olyan feltételek szerint szűrök/ így ritkábban, de jobban fizető találataim vannak az átlag kifizetéseknél.

Helló Zorro25!
Én a német totót tartom igazi csemegének. Ott 2 meglepivel tarolni, az már nagy élmény. Akinek csak elérhető ajánlani tudom!
Az 1000-3000 oszlopszámmal kapcsolatban: Kiderül számomra azonnal, hogy nem keveset foglakoztál ezzel a gondolattal. Egyetértek.
Mielőtt még bárki nekünk esne és szétszedne ezért minket, kicsit kalandozzunk az elméletben. Az általános vélemény és a hivatalos besorolás szerint a totó az szerencsejáték. Amikor Te, /vagy én/ arról beszélünk, hogy 1000 oszlopszám /vagy több/ lehet a gazdasági határszám, akkor sokan mondják, hogy nálunk lekapcsolták a villanyt! /a fejünkbe/
Erre én azt mondom, a póker miért szerencsejáték és a tőzsde miért nem az? Mindhármat játszom régóta.
A póker nekem bizonyított és bizonyít azzal, hogy sokkal többen játsszák, mint a totót és mégis minden évben ugyanabból a 20 legjobból kerül ki a világbajnok! Miért? Mert a tudás nélkülözhetetlen! Ha nem így volna, ugye akkor a szerencse forgandósága szerint, teljesen ismeretleneknek kellene a döntőt minden évben játszani.
A tőzsde egészen addig szerencsejáték számomra, /hivatalosan tőkepiacnak minősül/ amíg nem tudom akkora tőkével művelni, amivel már nyomást gyakorolhatok az árfolyamra. /Pl. Soros Úr, 2008 ősze OTP részvény./
Most sokan azt mondják, összekeverem az almát a körtével. Én pedig azt állítom, hogy nem minden az, aminek elsőre látszik, vagy aminek hivatalosan elnevezték!

Én mindent, legyen az totó, póker vagy tőzsde, körte avagy alma, csak gazdasági megközelítésből gondolok végig. Az én szerencsém az, hogy nekem ez játékörömet is szerez! Talán nem csupán véletlen, vagy szerencse, hogy én a hobbimból élek?

Tehát én vallom, hogy minden játéknak /az említett 3 közül/ megvan a megfelelő /matematikailag nem leírható/ algoritmusa, amivel érdemes lehet játszani. Ha a tapasztalataimra hagyatkozom, akkor ki merem jelenteni, hogy legtöbb szerencse a totóhoz szükséges, míg a legtöbb tőkét a tőzsdéhez érdemes rendelni. A helyes arányok kialakításával, mindenki megtapasztalhatja azt az örömet, amit a "játszva nyerni" mondás takar.

Ez a lap mégis csak a totóról szól, ezért nem is kívánom másfelé terelni a témát. Elnézést kérek mindenkitől, ha máris úgy érzi, hogy ezt megtettem. Önmagában a totóról nem tudom ennél sokkal többet érdemes-e beszélni még? Én meggyőzni senkit nem akarok semmiről. Az érdeklődést az én játékom iránt nem nagyon sikerült felkelteni. Ez persze nem zavar engem, ettől én még jól is alszom és megtalálom a számításomat is.

Te úgy fogalmazod, hogy: "Na itt a jó öreg magyar probléma..." /Persze Te csak és kizárólag az SzRT. működésére gondolsz./ Szerintem van még máshol is, de erről majd talán máskor.
Zorro25
2009. december 1.
12:28

#26
Dollárpapa!
Nézem a 44. heti dolgaidat, de valamit nem jól írtál, mert a (vezetéses) tippeden nem 3, hanem 5 találat van. Mindenesetre a megadott szűrőfeltételek mellett még igen magas az oszlopszám. Tudom, hogy sok más feltételt is meg kellett adnod a 138-as oszlopszámhoz. Nem kérem, hogy megoszd velem/velünk, inkább észrevételem lenne a saját tapasztalataim alapján:
Én úgy gondolom, hogy a túl sok szűrés sem az igazi. Az egyik megoldás az alaptipp (13 háromesélyes) szűkítése. Nem igazán értek egyet ezzel, ezért én írtam egy algoritmust ami a már szűrt oszlopszámot (kiválogatott, megjátszandó oszlopokat) szűri tovább 1 vagy 2, vagy akár 3 hibapontosra. Ezen a ponton teljesen szerencsejátékká válik a tipp, de ha jó az alaptipp és a kevesebb szűrő, akkor a megadott hibaponttal garantált a találat. Itt is érvényes egyébként, hogy pl. ha 2 hibásra szűrök, sokszor csak egy köszön be. Most a tiedet 2 hibásan szűröm, de ez az algoritmus sajnos órákig fut, most pedig mennem kell.
Zorro25
2009. december 1.
12:37

#27
Nesz!
A #21 hozzászólásban nem igazán értem a következőt:
Ezt írtad: "Mivel a totókulcsoknál megvan adva a százalékos valószínüség..."
Azt szeretném kérdezni, honnan tudod, hogy az adott oszlop milyen valószínűségi értékkel bír?
levati
2009. december 1.
16:13

#28
Zorro25!
Engedd meg, hogy nesz helyett válaszoljak a feltett kérdésedre. Annak idején maga az Szrt. adott ki könyvet a hibapontos totózásról elsőként.
Ezek igen egyszerű ám matematikailag igazolt hibapontos kulcsok voltak, talán ezeket lehet hívni "klasszikus" hibapontos kulcsoknak. Az egyetemi matematikusokat bízták meg ezen kulcsok elkészítésével. Ők igazolták, hogy hány százalékban hozza a hibapontot az adott kulcs, és hány százalékban nem. Egy ilyen könyv ha valakinek birtokában van az igazi csemege. A hibapontos totózás alapjait jól meg lehet belőle tanulni.
Remélem nesz nem haragszik meg, hogy helyette válaszoltam. mosoly

Utólagos megjegyzés:
Nálam okosabb emberek manapság saját maguk ki tudják számítani, mennyire hatékony az adott kulcs.
Talán erről Admin írhatna erről egy keveset, vagy akár más is aki ért hozzá, de ez szerintem egy új topic-ban nyerné el értelmét.
nesz
2009. december 1.
18:09

#29
Zorro25!,levati!
Az a kulcs amiröl a 21-es hozzászólásban írtam így néz ki.
2-háromesély,8-kétesély,3-fix.
A találati valószínüsége ha minden mérközést eltaláltál.
10 találat 1-2 darab 42,2 %.
11 találat 1 db és 10 találat 4,5 vagy 6 db 43,7 %.
12 találat 1 db, 11 találat 4 db,10 találat 4 db 12,5 %.
13 találat 1 db 12 találat 4 db 11 találat 4 db 10 találat 0 darab 1,6 %
Az a jó benne,hogy nagyobb százalékban "43,7 %" csak kéthibapontos.Egyébként egyszer régen volt már vele 13-as találatom csak sajnos nem sokat fizetett.A mostani szüréshez is inkább úgy használom,hogy azt feltételezem,valamelyik oszlopon 13-as találatom lesz,nem veszem figyelembe a többi lehetöséget,mert nekem csak ezek az oszlopok kellenek,és így adom meg a további feltételekhez szürésre.Persze ez is csak egy lehetöség a sok közül,de próbálkozom hátha kisül belöle valami!
nesz
2009. december 1.
18:31

#30
Zorro25!
Mivel az elöbb említett kulcs 4db kollektív szelvényen megjátszható,négyszer kell lefuttatni,sorba kiválasztva hogy melyiken várom a 13 találatot.A többit úgy megadni,hogy tól-ig határban (Pl 7-12 találatot várok a többi oszlopra.)lehetöleg benne legyek a feltételekkel a türési határon belül.Ha nem tévedek (ami benne van azért) akkor a 13-as ott van a kikevert oszlopok között.